Nowa Alchemia
Wokół chemii w laboratorium i na świecie
niedziela, 29 września 2013
Kiedyś w laboratorium (33.)
›
Któregoś razu, chyba na praktykach, bawiłem się Spekolem. Jest to stary acz poczciwy sprzęt do spektrofotometrii, badający absorbancję (odw...
4 komentarze:
niedziela, 22 września 2013
Cebulowe łzy
›
O tym dlaczego czosnek śmierdzi a cebula skłania nas do płaczu. Cebula jadalna to gatunek wieloletniej rośliny, należący formalnie do ro...
3 komentarze:
środa, 11 września 2013
Kiedyś w laboratorium (32.)
›
Na zajęciach z chemii fizycznej jednym z ćwiczeń było badanie stałej kwasowej wskaźnika pH czerwieni fenolowej. Do roztworu bufora z dodatki...
środa, 4 września 2013
Skąd ten zapach?
›
Każdego kto co nieco liznął na temat mechanizmów odczuwania zapachu, musiało zastanowić jak to się dzieje, że wyraźny i charakterystyczny za...
9 komentarzy:
‹
›
Strona główna
Wyświetl wersję na komputer