Nowa Alchemia
Wokół chemii w laboratorium i na świecie
środa, 29 marca 2017
Żywność z mikrofalówki
›
W ciągu ostatnich kilkunastu lat kuchenki mikrofalowe stały się takim powszechnym sprzętem domowym, jak zmywarki czy roboty kuchenne. Ze wzg...
2 komentarze:
poniedziałek, 6 marca 2017
Ostatnio w laboratorium (55.)
›
Ostatnio w ramach specjalizacji z krystalografii próbowałem wykrystalizować i wstępnie zbadać kokryształ glicyna+kwas glutarowy. Akurat z sa...
2 komentarze:
niedziela, 5 lutego 2017
Najciekawsze odkrycia chemiczne w 2016 roku
›
Co w minionym roku chemicy dokonali najciekawszego, wartego uwagi czy choćby nietypowego? Lista odkryć o których nie pisałem w poprzednich w...
4 komentarze:
środa, 1 lutego 2017
Witamina lewa i prawa
›
Na temat witaminy C krąży bardzo wiele mitów i przekłamań. A ponieważ mają one w dużym stopniu oparcie w chemii, warto jest je tutaj szczegó...
12 komentarzy:
‹
›
Strona główna
Wyświetl wersję na komputer