Nowa Alchemia
Wokół chemii w laboratorium i na świecie
poniedziałek, 23 października 2017
Alkohol w proszku, bezwonna przyprawa i molekularne kubki
›
Plotki o alkoholu w proszku krążyły już od dawna, ale dopiero w ostatnich latach produkt tego typu pojawił się na międzynarodowym rynku. Czy...
7 komentarzy:
sobota, 14 października 2017
Chemiczne wieści (12.)
›
Zjonizowane białko najsilniejszym kwasem Kwasami w ujęciu Brønsteda są substancje, które w reakcji z zasadą odszczepiają proton tworząc ani...
piątek, 6 października 2017
Skąd ten akrylamid?
›
C o jakiś czas media donoszą o wykryciu tego związku chemicznego w różnych produktach, a to w chipsach, a to w prażonych orzeszkach a to znó...
3 komentarze:
sobota, 23 września 2017
Poison Story (9.) - Błękitny kwiat
›
Miał to być kolejny szczęśliwy dzień. Lakhvinder Cheema wrócił z pracy do swojego domu w Feltham, zachodniej dzielnicy Londynu i odgrzewał p...
18 komentarzy:
‹
›
Strona główna
Wyświetl wersję na komputer