Nowa Alchemia
Wokół chemii w laboratorium i na świecie
poniedziałek, 30 listopada 2020
Obrzydliwa chemia (1.)
›
Czyli wszystko to co was kiedyś zaciekawiło na lekcjach chemii, ale wstydziliście się zapytać. Skąd smród wymiocin? Zapach wymiocin w duż...
czwartek, 19 listopada 2020
Kiedyś w laboratorium (79.)
›
Jedna z bardzo podstawowych analiz w badaniu żywności, ale też czasem w analizie wagowej - oznaczanie masy popiołu. Popiół surowy to parame...
4 komentarze:
poniedziałek, 19 października 2020
Poison Story (11.) - Grzybek z ryzykiem
›
G dy człowiek zawodowo zajmujący się badaniem grzybów robi sobie z nich potrawkę, można w zasadzie być pewnym, że doskonale wie co takiego...
2 komentarze:
poniedziałek, 5 października 2020
Kiedyś w laboratorium (78.)
›
Kiedyś już tu pisałem o takiej ładnej wizualnie reakcji syntezy, w której katalizatorem były sole miedzi, co potem wywoływało ciekawe efekty...
‹
›
Strona główna
Wyświetl wersję na komputer