Nowa Alchemia
Wokół chemii w laboratorium i na świecie
środa, 20 stycznia 2021
Kiedyś w laboratorium (81.) - kolorymetryczne oznaczanie glutenu
›
Gdy jeszcze pracowałem w laboratorium kontroli jakości w Korycinach, jednym z ważnych ale bardzo rzadko wykonywanych oznaczeń, było sprawdz...
poniedziałek, 28 grudnia 2020
Kiedyś w laboratorium (80.) - Bielenie kwiatów siarką
›
Jednym ze stosunkowo częstych doświadczeń na pokazach chemii jest bielenie kwiatów i materiałów dwutlenkiem siarki, będące zresztą zwykle k...
2 komentarze:
piątek, 18 grudnia 2020
Światy jakie mamy w głowach
›
Książka Łukasza Lamży nie jest za bardzo chemiczna, ale spodobała mi się na tyle, że warto o niej trochę tu opowiedzieć. Autor, znany już n...
6 komentarzy:
poniedziałek, 30 listopada 2020
Obrzydliwa chemia (1.)
›
Czyli wszystko to co was kiedyś zaciekawiło na lekcjach chemii, ale wstydziliście się zapytać. Skąd smród wymiocin? Zapach wymiocin w duż...
‹
›
Strona główna
Wyświetl wersję na komputer