Nowa Alchemia
Wokół chemii w laboratorium i na świecie
piątek, 24 grudnia 2021
Mulisty smak karpia, ziemisty barszczyk i zapach jak po deszczu
›
Gdy już zasiądniecie do wigilijnej kolacji, przełamiecie się opłatkiem i zabierzecie się za pałaszowanie dwunastu dań, to wówczas być może ...
piątek, 17 grudnia 2021
Tajemnica zdjęcia 51 - kto odkrył budowę DNA?
›
Rozwój nauki z czasem obrasta w swoje popularne mity. Kultura operująca na gustach niespecjalistów siłą rzeczy musi upraszczać pewne procesy...
3 komentarze:
sobota, 13 listopada 2021
Jednowarstwowy laser
›
Kilka miesięcy temu w czasopiśmie Nature Materials ukazała się ciekawa publikacja niemieckich naukowców "Kondensacja bozonowa ekscyton...
2 komentarze:
poniedziałek, 25 października 2021
Kiedyś w laboratorium (84.)
›
Krystalizacja aminokwasów metodą wiszącej kropli. Aby przy pomocy krystalografii zbadać substancję, należy ją dobrze wykrystalizować. Ale t...
1 komentarz:
‹
›
Strona główna
Wyświetl wersję na komputer