Nowa Alchemia

Wokół chemii w laboratorium i na świecie

niedziela, 29 września 2013

Kiedyś w laboratorium (33.)

›
Któregoś razu, chyba na praktykach, bawiłem się Spekolem. Jest to stary acz poczciwy sprzęt do spektrofotometrii, badający absorbancję (odw...
4 komentarze:
niedziela, 22 września 2013

Cebulowe łzy

›
O tym dlaczego czosnek śmierdzi a cebula skłania nas do płaczu. Cebula jadalna to gatunek wieloletniej rośliny, należący formalnie do ro...
3 komentarze:
środa, 11 września 2013

Kiedyś w laboratorium (32.)

›
Na zajęciach z chemii fizycznej jednym z ćwiczeń było badanie stałej kwasowej wskaźnika pH czerwieni fenolowej. Do roztworu bufora z dodatki...
środa, 4 września 2013

Skąd ten zapach?

›
Każdego kto co nieco liznął na temat mechanizmów odczuwania zapachu, musiało zastanowić jak to się dzieje, że wyraźny i charakterystyczny za...
9 komentarzy:
‹
›
Strona główna
Wyświetl wersję na komputer

O mnie

Kuba Grom
chemik z pasją czytania. W internecie zwykle podpisuję się Zaciekawiony. Oprócz chemii i innych nauk ścisłych, ciekawią mnie katastrofy, runy, wikingowie, beletrystyka, astronomia amatorska i pisanie opowiadań. Kontakt: alchemia (Maupa) 10g.pl
Wyświetl mój pełny profil
Obsługiwane przez usługę Blogger.