Nowa Alchemia

Wokół chemii w laboratorium i na świecie

środa, 29 marca 2017

Żywność z mikrofalówki

›
W ciągu ostatnich kilkunastu lat kuchenki mikrofalowe stały się takim powszechnym sprzętem domowym, jak zmywarki czy roboty kuchenne. Ze wzg...
2 komentarze:
poniedziałek, 6 marca 2017

Ostatnio w laboratorium (55.)

›
Ostatnio w ramach specjalizacji z krystalografii próbowałem wykrystalizować i wstępnie zbadać kokryształ glicyna+kwas glutarowy. Akurat z sa...
2 komentarze:
niedziela, 5 lutego 2017

Najciekawsze odkrycia chemiczne w 2016 roku

›
Co w minionym roku chemicy dokonali najciekawszego, wartego uwagi czy choćby nietypowego? Lista odkryć o których nie pisałem w poprzednich w...
4 komentarze:
środa, 1 lutego 2017

Witamina lewa i prawa

›
Na temat witaminy C krąży bardzo wiele mitów i przekłamań. A ponieważ mają one w dużym stopniu oparcie w chemii, warto jest je tutaj szczegó...
12 komentarzy:
‹
›
Strona główna
Wyświetl wersję na komputer

O mnie

Kuba Grom
chemik z pasją czytania. W internecie zwykle podpisuję się Zaciekawiony. Oprócz chemii i innych nauk ścisłych, ciekawią mnie katastrofy, runy, wikingowie, beletrystyka, astronomia amatorska i pisanie opowiadań. Kontakt: alchemia (Maupa) 10g.pl
Wyświetl mój pełny profil
Obsługiwane przez usługę Blogger.