Nowa Alchemia

Wokół chemii w laboratorium i na świecie

poniedziałek, 23 października 2017

Alkohol w proszku, bezwonna przyprawa i molekularne kubki

›
Plotki o alkoholu w proszku krążyły już od dawna, ale dopiero w ostatnich latach produkt tego typu pojawił się na międzynarodowym rynku. Czy...
7 komentarzy:
sobota, 14 października 2017

Chemiczne wieści (12.)

›
Zjonizowane białko najsilniejszym kwasem Kwasami w ujęciu Brønsteda są substancje, które w reakcji z zasadą odszczepiają proton tworząc ani...
piątek, 6 października 2017

Skąd ten akrylamid?

›
C o jakiś czas media donoszą o wykryciu tego związku chemicznego w różnych produktach, a to w chipsach, a to w prażonych orzeszkach a to znó...
3 komentarze:
sobota, 23 września 2017

Poison Story (9.) - Błękitny kwiat

›
Miał to być kolejny szczęśliwy dzień. Lakhvinder Cheema wrócił z pracy do swojego domu w Feltham, zachodniej dzielnicy Londynu i odgrzewał p...
18 komentarzy:
‹
›
Strona główna
Wyświetl wersję na komputer

O mnie

Kuba Grom
chemik z pasją czytania. W internecie zwykle podpisuję się Zaciekawiony. Oprócz chemii i innych nauk ścisłych, ciekawią mnie katastrofy, runy, wikingowie, beletrystyka, astronomia amatorska i pisanie opowiadań. Kontakt: alchemia (Maupa) 10g.pl
Wyświetl mój pełny profil
Obsługiwane przez usługę Blogger.