Nowa Alchemia

Wokół chemii w laboratorium i na świecie

środa, 28 lutego 2018

Chemiczne wieści (15.)

›
Nowa metoda wykrywania pestycydów w jedzeniu : Problemem badań analitycznych jest oddzielenie badanych substancji od wszystkiego inneg...
1 komentarz:
sobota, 17 lutego 2018

Kiedyś w laboratorium (58.)

›
Publikowałem tu już kiedyś zdjęcia widm lamp jarzeniowych z gazami szlachetnymi, teraz wrzucę jeszcze jedno z tamtych ćwiczeń, pokazujące li...
1 komentarz:
środa, 14 lutego 2018

Słodziki cukropochodne

›
Jakiś czas temu kupiłem w sklepie bezcukrowe cukierki, zaciekawiony co też to za dziwo. Smakowały dziwnie, były raczej słodkawe i można by p...
5 komentarzy:
niedziela, 28 stycznia 2018

Co jeszcze, oprócz soli, rozpuszcza lód? (eksperyment)

›
Prognozy pogody wskazujące na to, że śnieg który spadł w mojej okolicy zbyt długo się nie utrzyma, popędziły mnie do przeprowadzenia doświad...
7 komentarzy:
‹
›
Strona główna
Wyświetl wersję na komputer

O mnie

Kuba Grom
chemik z pasją czytania. W internecie zwykle podpisuję się Zaciekawiony. Oprócz chemii i innych nauk ścisłych, ciekawią mnie katastrofy, runy, wikingowie, beletrystyka, astronomia amatorska i pisanie opowiadań. Kontakt: alchemia (Maupa) 10g.pl
Wyświetl mój pełny profil
Obsługiwane przez usługę Blogger.