Nowa Alchemia

Wokół chemii w laboratorium i na świecie

poniedziałek, 30 listopada 2020

Obrzydliwa chemia (1.)

›
Czyli wszystko to co was kiedyś zaciekawiło na lekcjach chemii, ale wstydziliście się zapytać. Skąd smród wymiocin? Zapach wymiocin w duż...
czwartek, 19 listopada 2020

Kiedyś w laboratorium (79.)

›
 Jedna z bardzo podstawowych analiz w badaniu żywności, ale też czasem w analizie wagowej - oznaczanie masy popiołu. Popiół surowy to parame...
4 komentarze:
poniedziałek, 19 października 2020

Poison Story (11.) - Grzybek z ryzykiem

›
  G dy człowiek zawodowo zajmujący się badaniem grzybów robi sobie z nich potrawkę, można w zasadzie być pewnym, że doskonale wie co takiego...
2 komentarze:
poniedziałek, 5 października 2020

Kiedyś w laboratorium (78.)

›
Kiedyś już tu pisałem o takiej ładnej wizualnie reakcji syntezy, w której katalizatorem były sole miedzi, co potem wywoływało ciekawe efekty...
‹
›
Strona główna
Wyświetl wersję na komputer

O mnie

Kuba Grom
chemik z pasją czytania. W internecie zwykle podpisuję się Zaciekawiony. Oprócz chemii i innych nauk ścisłych, ciekawią mnie katastrofy, runy, wikingowie, beletrystyka, astronomia amatorska i pisanie opowiadań. Kontakt: alchemia (Maupa) 10g.pl
Wyświetl mój pełny profil
Obsługiwane przez usługę Blogger.